Alpakat ovat kotoisin Andien jyrkänteiltä, Perusta, Chilestä ja Boliviasta 4000-5000m korkealta Ylänköalueelta. Ne kuuluvat kamelieläimiin. Alpakka muistuttaa ulkonäöltään kamelia ja laamaa, mutta on pienempi ja herttaisemman näköinen.

Säkäkorkeudeltaan aikuinen alpakka on noin 80-100cm ja painoa on noin 60-80kg. Alpakoista tunnetaan huacaya- ja surityyppi. Huacaya on pörröinen, villava eläin, Surin villa on suorempi ja kiiltävä.

Alpakan turkissa ei ole erikseen karkeata peitinkarvaa ja pehmeää pohjavillaa kuten laamalla. Tämä tekee alpakan villasta erityisen hienoa. Villa on pehmeämpää kuin kasmirvilla, lämpimämpää ja vahvempaa kuin lampaanvilla. Alpakanvillassa on mikroskooppisia ilmataskuja, mistä johtuen alpakkaneule on kevyt ja eristää hyvin. Tällainen neule voi imeä itseensä 30% vettä eikä se vielä tunnu märältä. Märkänäkään se ei tunnu kylmälle.

Alpakanvilla on itsepuhdistuvaa eli se ei sido likaa itseensä. Se ei pistele iholla, koska villan suomut eivät törrötä pystyssä kuten lampaanvillassa. Tästä syystä alpakka ei huovu yhtä helposti kuin lampaanvilla. Alpakkavaate soveltuu myös allergiseen käyttöön, koska siinä ei ole lainkaan rasvaa tai lanoliinia. Alpakanvilla ei haise villalle tai hielle eikä itse eläinkään haise millekään. 

Ensimmäiset alpakat minulle saapui Sievolan tilalta Paimiosta 26.4.2008 ja ensimmäinen alpakkavasa Amanda syntyi vuonna 2010. Vuonna 2009 osallistuttiin Sylcycub kilpailuun ja tultiin Lima-Bossin ja Cindyn kanssa kolmanneksi. 11.11.2017 osallistuimme meille ensimmäisiin näyttelyihin ja

27.4.2019 Hamlet ja tyttäreni Kiia voittivat 2. sijan Alpakka-Agilitykisoissa. Korona siirsi näyttelyt nyt vallan jonnekin kauas tulevaisuuteen juuri kun sinne oltaisiin monen vasan voimin lähdetty. Meille muutti 2020 erittäin hieno Orhi Villa Sarrit Bonanza jonka jälkeläisiä odotamme ilolla ja joka myös tarjolla muille jalostusorhiksi.